toponymie geboekt
Door: Drs. PAUL MAAS en Ir. DANIEL VANGHELUWE
De studie naar de veldnamen van Best nam een aanvang in 2012 bij een bezoek van de auteurs aan de opgraving van de akkers van Aarsel in Best. Daar zijn toen de contacten gelegd tussen de auteurs en de "Stichting deKapellekes" met als doel te komen tot een toponymisch onderzoek van Best. Bij dat onderzoek werd ook Straten, een Oirschotse herdgang betrokken. Dit vanwege het belangrijke aandeel dat deze herdgang in de geschiedenis Oirschot en dus ook van Best heeft gehad. Onder meer vanwege de belangrijke noord- zuid verbinding, Heersdijk-Lopende Straat waarvan we weten dat die belangrijk moet zijn geweest. Dat is evenzeer het geval met de andere zeer oude noord- zuid verbinding in de Vleut, de Oude Baan die een rol speelde bij de contacten vanuit de Abdij van Sint-Truiden via Woensel naar het noorden. Natuurlijk ook omdat er in Straten op Kasteren een Romeinse vindplaats is, waarvan we nog in de verste verte niet weten wat voor betekenis die Romeinse aanwezigheid heeft gehad in de regio.
Voor het onderzoek naar de veldnamen is dankbaar gebruik gemaakt van het 'Quohier' van 1792, waarin de bevindingen van de toenmalige landmeters zijn vastgelegd ten behoeve van de belastingen op onroerend goed. Zij noteerden onder meer de perceelsgrootte, de in gebruik zijnde veldnamen (toponiemen), de eigenaars van de percelen en van de buurtpercelen. Je kunt de gevolgde routes van de landmeter in dit kohier goed nalopen.
Toen zijn er als spruiten aan dezelfde stam een drietal deelstudies tot stand gekomen, die voor een deel zijn gepubliceerd: Over Gunterslaar, ten Hout en de Vleut, 't Goet te Arle en De abdij van Sint-Truiden in Best en Oirschot. Omdat ze op beperkte schaal zijn gepubliceerd vindt u in het boek over Best de vernieuwde uitgebreide en aangepaste versies dat in nov 2018 werd gepresenteerd.
Het toponiemen onderzoek, het maken van een gedigitaliseerde kaart van het landgebruik met de bestaande en oude veldnamen en de er uit voortkomende artikelen zijn tot stand gekomen door het raadplegen van menig archief en is op een wetenschappelijke wijze uitgevoerd. Het heeft betrekking op de jaren rond 1800, de tijd van het tot stand komen van het kadaster en de vele jaren daarvoor, voor zover er gegevens waren te raadplegen. Doorgaans gaan de auteurs niet verder terug dan tot ca. 1300 omdat er nauwelijks gegeven zijn met een enkele uitzondering tot 1107, de tijd van een pauselijke acte over de bezittingen van de abdij van Sint-Truiden in Noord-Brabant met het voor ons belanghebbende Insula Dunc.
De Heemkundekringen uit Best en Oirschot, de gemeente Oirschot en Stichting Behoud Erfgoed Oirschot waren actief betrokken bij de presentatie van beide boeken.
Toponymie van Best
Voor Best hebben de auteurs vrije impressies gegeven over hoe de herdgangen er rond de jaren '50-'60 van de vorige eeuw 'uitzagen'. Daarbij werd geput uit eigen herinneringen vanaf 1947 aangevuld met interviews met personen uit die herdgangen. Het zijn daarom persoonlijk gekleurde hoofdstukken die niet naar volledigheid streven. Samen met het historisch onderzoek moeten deze interviews aan de lezer van dit boek een betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen van Best door de tijden heen op uw netvlies projecteren.
Het boek “Toponymie van Best” is verkrijgbaar in de boekhandel. ISBN 978-94-92576-17-0
Toponymie van Oirschot
Voor Oirschot is dat anders gedaan. Daar zijn de resultaten van het onderzoek naar de toponiemen samen met de interviews, gegevens uit de literatuur en in een enkel geval ook van internet bewerkt tot de historisch geografische beschrijvingen van de herdgangen.
Op 16 mei 2024 werd het eerste exemplaar van "De toponymie van Oirschot" tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd aan burgemeester Keijzers-Verschelling. Zij prees de auteurs voor hun jarenlange onderzoek naar een belangrijke deel van de ontstaansgeschiedenis van Oirschot. Samen met het boek “De toponymie van Best” vormt het een tweeluik, waaraan de auteurs meer dan 12 jaar intensief gewerkt hebben.
De kohiergegevens van de particuliere landbouwpercelen zijn door de auteurs van dit boek gedigitaliseerd en kunnen op deze website geraadpleegd worden.
Het boek “Toponymie van Oirschot” is verkrijgbaar in de boekhandel. ISBN 978-94-92576-75-0